Restaurering

Et kompliceret og stort emne er i sandhed restaurering af antikke og gamle ting. Det er område som ikke let lader sig videreformidle som generelle retningslinier, da hver restaurering synes at have sin egne betingelser afhængigt af materialer, stilart og nedbrydningens omfang. De overordnede metoder og bevaringsvæsker kan kort berøres her, men det anbefales under alle omstændigheder at søge kyndig hjælp, før man indlader sig på selv at restaurere arvestykker eller klenodier, som det ville være en katastrofe at behandle forkert.

Restaurering af genstande af træ

Møbler såsom stole, borde, kommoder og chatoller er oftest fremstillet i træ, dog i vidt forskellige sorter og nogle med indlægningsarbejder af finer f.eks. marketteri. Hvert enkelt særkende ved et møbel komplicerer restaureringsprocessen. Derudover er møblets stand også i høj grad bestemmende for, hvilket restaureringsarbejde der er påkrævet i det enkelte tilfælde. Ormædt og mørnet træ kræver ofte en hærdning og bevaring af træet med kolofonium (fyrreharpiks). Drejer det sig om stole, hvor konstruktionen af møblet stadig gør møblet uegnet til brug, så kan det være nødvendigt at forstærke møblet med formspændt finer, en finer-vinkel eller den mere velkendte hjørneklods. Valget af forstærkning afhænger af stolens form, og hvad stolen forventes at skulle kunne holde til. Limning af brud sker oftest med hvid lim (PVA) enten påsmurt en raspet overflade eller hvis muligt skudt ind i hulrum med injektionssprøjte. Nyindsatte træstykker og finere kan enten bejdses eller overstryges med shellak iblandet pulverfarver, der matcher træets farve og struktur. Det er bedre at begynde med en for lys farve frem for en for mørk. Skulle indfarvningen blive for mørk kan oxalsyre blegne træet. Oxalsyre kan i øvrigt bruges til at fjerne ringe på borde fra varme eller våde ting. Behandlingen skal suppleres med en meget let nedslibning med finkornet sandpapir. Vær dog særdeles påpasselig med nedslibningen.

Malerier der bør restaureres

Restaurering af malerier på egen hånd på undgås: Man risikerer slet og ret at ødelægge det oprindelige maleri. Gå derfor altid til en restaureringsekspert, hvis det drejer sig om et billeder, der kan forventes at være mere værd end restauratorens arbejde! Det er jo slet ingen let sag at vide, hvorvidt et maleri kan have sådan en værdi. Derfor er det en god idé først at konsultere en valuar. Mange auktionshuse tilbyder en gratis vurdering af maleri og andre genstande, og disse eksperter kan givetvis også anbefale en kyndig sjæl, der kan restaurere et maleri.

Lær mere om restaurering

Der findes megen interessant litteratur om restaurering og konservering af antikke møbler og alle andre genstande. Herfra kan mange af Anton Jepsens værker om møbelrestaurering anbefales. Bøgerne er dog særdeles kostbare, og mange biblioteker har for længst solgt disse fremragende restaureringsbøger, da de er udgået. Torben Juul har ligeledes skrevet en let forståelig bog om bevaring og restaurering af gamle ting. Bogen hedder "Bevar os vel" og indeholder praktiske eksempler på bevarelse af kobber, glas, afsyring af møbler og meget mere. Bevar os vel kan købes herfra hjemmesiden klik her. Derudover findes der en række ældre værker, der handler om træsorter, snedkerarbejde, korrekt behandling af metaller og meget mere. Bøgerne kan for det meste rekvireres fra større biblioteker, hvis ikke det lokale bibliotek ligger inde med pågældende brugbare bog til en bestemt restaurering.