Lysestager og kandelabre er formgivet efter tidens herskende stilart, dog er der mange undtagelser fra reglen, og mange lysestager har ikke kunne overleve brug og slid, hvorfor de siden er "svejset" sammen af forskellige stykker, som man havde for hånden. De sidstnævnte er naturligvis ikke meget værd for en samler, dog kan de være udmærkede stager! Ligeledes er der skabt mange kopier af flotte kandelabre, men de afsløreres ofte på materialet, formgivningen eller på samlemetoden.

GOTISKE LYSESTAGER OG RENÆSSANCE STAGER

Gotiske lysestager og renæssance stager er hovedsagligt udført i bronze eller malm. Det hører til sjældenhederne, at de ses på auktion eller i handel i det hele taget. De gotiske stager er meget simpelt udformet gerne som en cylinder med udadbuede ender sat på en fod, hvor drypskålen er anbragt. På selve cylinderen ses ofte nogle fine profilringe. Alterstager af gotisk præg har ofte tre ben at stå på. Renæssance stager ses oftest i en rund eller sekskantet udgave. Det er selve foden af lysestagen, der udformes således. Lige over den ses en drypplade, der også er rund eller sekskantet. Skaftet ovenover har flere lidt kraftigere profilringe end i gotikken og piben (hvor lyset sidder i) er vaseformet.

BAROKKE LYSESTAGER OG ROKOKO STAGER

Barokke stager starter ud med mange flotte mønstre, kraftige svulmende former. Fra den tidlige barok ses flest stager i malm eller bronze og lidt senere i tin. I den sene barok bliver sølvkandelabre det helt store hit. Foden kan se ret forskellig ud som f.eks. en stor udsvulmet kugle eller som en firkantet plade på 4 små kugleben. Midtervulsten kravler op og ned af skaftet fra den tidlige til den sene barok. I den tidlige barok er den ofte i midten, hvorefter den kravler ned mod foden for tilsidst at ende i toppen af skaftet. Stagerne i sene barok bliver mere kantede end runde i formerne og de svulmer ikke så meget ud længere. Man ser megen profilering op af skaftet, og drypskålen fjernes helt eller foden erstatter den funktion. Rokoko stager overtager meget af formgivningen fra barokken, men lysestagerne får deres helt eget udtryk gennem de asymmetriske og svungne former. Rokoko lysestager og kandelabre er ofte tykkest foroven og smallet forneden af skaftet før de går over i fodstykket. Hele stagen er som regel udført med mange dekorationer. Rokoko stager er gerne i sølv eller tin.

KLASSICISTISKE STAGER OG EMPIRE LYSESTAGER

Klassicisistiske kandelabre og lysestager kombinerer gerne stiltræk fra barok og rokoko i sin begyndelse i al fald.Antikke lysestager og kandelabre Foden buler ud igen som i barokken, dog forbliver resten af stagen simpel i sin form uden de mange vulster. Det er særlig vigtigt at se efter ornamenteringen her, der ofte består af akantusblade og perlestave og også gerne blomsterrænker og medaljoner. Senere går man over til næsten søjlelignende lysestager med kanelurer på en firkantet fod. Lysestagerne minder i høj grad om de klassiske bygningsværker fra Rom og Grænkenland, som de jo også formmæssigt skulle se ud som om. Mancheten bliver noget større tilgengæld mister stagen helt drypskålen. Især gustavianske kandelabre er i høj kurs og formentlig nogle af de flotteste eksemplarer fra perioden. Det foretrukne materiale er fortsat sølv. Derfter bliver stagerne i reglen mindre stramme i formen. De bliver vaselignende og materialet er gerne messing eller tin. Messingstagerne kan ofte være patineret i bronze, hvilket giver dem en noget mørkere glød end de blanke og lysere messingstager.

LIDT OM PRISER

Det varierer naturligvis meget, hvad lysestager og kandelabre kan indbringe på auktion. Hvilken periode stagerne er fra betyder naturligvis en del, men især mesteren bag har stor indflydelse. Materialet samt mode dikterer naturligvis også prisen. Og så gør par sig som regel langt bedre end enkeltstager! Som hovedregel ser man dog sjældent gotiske stager eller renæssance stager på auktion - de fleste hører hjemme på museer. Barokke stager ses af og til men dog med store mellemrum. Empire er det lidt lettere med. Et par messing Empire stager i patineret bronze kan nemt indbringe 10.000-20.000 kr, enkelte særligt eftertragtedede eksemplarer kan gå for helt op til 80.000 kr - 200.000 for to stk. vel at mærke...