AXEL SALTO KERAMIK STENTØJ OG PORCELÆN VASER OG SKÅLE

Axel Johannes Salto, 1889-1961, er den mest betydningsfulde danske keramiker i det 20´århundrede. Axel Salto blev gennem sin pen og sin keramik eksponent for modernismen i Danmark. Stærkt inspireret af en studietur, hvor han stiftede bekendtskab med Matisse og Picasso, materialiserede han sine tanker om kunst og kunsthåndværk i tidskriftet Klingen, som blev talerør for modernistisk kunst og kunsthåndværk i Danmark.

salto_riflet

GENNEMBRUD PÅ MODERNISTISK BAGGRUND

Salto havde mange talenter og facetter. Han blev uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1914 og havde i en række år en alsidig produktion inden for maleriet, hvor han udstillede sammen med "De Fire": Den kontroversielle kunstergruppe bestående af Svend Johansen, Karl Larsen og Vilhelm Lundstrøm og Axel Salto selv. Fra 1923 påbegyndte Salto en porcelænsproduktion for Bing & Grøndahl - det såkaldte polykrome porcelæn. Gennembruddet blev sikret ved verdensudstillingen i Paris i 1925, hvor han indkasserede en sølvmedalje. Siden arbejde Axel Salto for carl Halier og Saxbo, men endte hos Den Kongelige Porcelænsfabrik fra midt 30´erne.

salto_knoppet

SALTOS KERAMISKE STILARTER I STENTØJ

Porcelæn og især stentøj blev Salto primære beskæftigelse med over 3.000 forskellige designs. Saltos keramiske produktion er inspireret af naturens egne iboende kræfter, som han ganske direkte meldte ud. De keramiske udtryk i Saltos stentøj kan inddeles i tre stilarter: Den riflede, den knoppede og den spirende. Det er forholdvis let at genkende dem alle sammen og let at genkende salto-keramik generelt, da hans udtryk vitterligt var og er gennemgribende originalt.

salto_spirende

AXEL SALTO PÅ AUKTION

Auktionspriser på Axel Salto varierer rigtig meget afhængigt af sjældenhed samt samlernes specifikke interesser. En krukke eller vase kan koste over 300.000 DKR, mens andre værker kan erhverves for få tusinde, hvis interessen er behersket.