Antikvariske bøger kan være en jungle at begive sig ind i. Det er klogt at gøre sig nogle tanker om, hvilke gamle bøger det præcist er, som man ønsker at samle på, og så kigge en ekstra gang i pengepungen, så man kan forsikre sig selv om, at man har en nogenlunde chance for at få en god samling inden for et givent emne eller af en bestemt forfatter. Meget af jagten i et antikvariat er motiveret af følelser, hvorfor man indimellem betaler mere for en bog end det behøves. Tidsfaktoren er også væsentlig, for ønsker man at være "heldig" med prisen hver gang man finder en eftertragtet bog i et rodet antikvariat eller på et loppemarked, så kan det vare lang tid før man når en rimelig samling. Markedet for brugte bøger er dog enormt stort, så har man kendskab til mange gode gamle bøger, så kan man tit gøre en god handel.

Biblen er verdens mest trykte bog. Det skulle umiddelbart gøre den tæt på værdiløs, men det er den langt fra, hvis det eksemplar, man får fingrene i, enten har alderen eller æstetikken (eller begge dele) på sin side. Især antikvariske bibler fra før 1700-tallet er eftertragtede. Udgaven må gerne være prangende og en raritet. Hvis man skulle være så heldig at erhverve sig eksemplar af en sådan bibel, så taler alt for at selv den mindst begavede person, med det samme vil vide, at her er tale om noget ganske særligt, der er meget værd.

Andre bøger, der kan have særlig værdi, er oftest verdenskendte værker...helst i 1. udgave og evt. 1. oplag. For hver enkelt gammel bog gælder det, at man må undersøge markedsprisen på bøgerne. Dog er visse bøger så fantastisk flot lavet, at det ofte giver sig selv, at bøgerne i det mindste må være et par hundrede kroner værd eller mere. Værkerne må gerne være på originalsproget f.eks. vil en 1. udgave af Jules Verne "Jordomrejse under havet" på fransk formentlig indbringe noget mere end den tilsvarende danske version. Tilbage er kun at ønske held og lykke med jagten på loppemarkeder og i dit lokale antikvariat.