Kræmmermarked

Det kan indimellem være lidt vanskeligt og formålsløst at skelne mellem kræmmermarked og loppemarked. En kræmmer er jo blot en person, der handler, og hvis det ikke er handel, der foregår på et loppemarked så... Kræmmermarked forbindes dog ofte med lidt større markeder, hvor der er lidt større ting til salg f.eks. heste.

Hvor godtfolk mødes...

Kræmmermarkeder er kendt for at være hyggelige. Her kan man få sig en sludder for en sladder i festligt lag, for der serveres ofte rigelige mængder øl og god mad. Nogle kræmmermarkeder kan være enorme. Et godt eksempel er Hjallerup kræmmermarked i Nordjylland, som hvert år tiltrækker tusinder af handlende. Hjallerup er faktisk et marked, der kan dateres tilbage til 1744, og på den måde er det med flere markeder i Danmark: Man vel gerne holde traditionen i hævd, og det minder jo også lidt om de gode gamle dage, hvor bønderne trak dyrene til marked for at sælge dem, så de kunne købe andre af livets nødvendigheder. I dag består et kræmmermarked også gerne af mange andre indslag såsom tivoli, øltelte, dans og musik.

Gamle ting på kræmmermarked

Ofte kommer der herligt mange kræmmere til markederne, som har en masse spændende gamle ting gerne almueting (gamle ting fra landet). Almuemøbler har aldrig haft den højeste værdi blandt samlere af antikviteter, hvilket egentlig ikke så mærkeligt, da møblerne oftest blevet lavet af bonden selv eller en lokal snedker. Adelens møbler og senere borgerskabets møbler blev som regel lavet af nogle af dygtigste håndværkere, der ikke lavede andet end møbler. Almuemøbler har megen charme. De er ofte malet i romantiske farver gerne med motiver fra naturen såsom planter, afgrøder eller dyr. De pynter derfor i mange hjem, selvom det naturligvis kan blive for meget. Almuemøbler er blot en type ting, som man tit finder flere af på et marked end andre steder, så tag endelig på kræmmermarked - det er jo også en hyggelig og sjov vis at handle på.