Polering af antikke møbler - møbelpolering med shellak

Denne artikel beskriver polering af fortrinsvist mahognimøbler fra 1800-tallet. Der er derfor tale om polering med shellak på mørke overflader. Artiklen tager udgangspunkt i Anton Jepsens arbejde, og forsøger at opstille poleringsprocessen, materialer mv. mere skematisk til brug for private, der selv ønsker at binde an med poleringens kunst.

Materialer til møbelpolering med shellak

Væsker:

Der skal bruges shellak til at fremstille polituren. Shellak eller politur kan købes færdig blandet eller du kan lave det selv. Shellak flager købes (små hårde stykker af orange/lysebrun udseende). Shellak flagerne opløses i sprit, væsken sættes på flaske, hvorefter urenhederne bundfældes efter et par dage. Derefter hældes den øverste rene del af polituen på en ny flaske - forsigtigt, så urenhederne ikke kommer med over i den rene shellak. Derudover skal du bruge sprit og vaselineolie.

Polerelapper:

Du skal bruge min. 2 lapper eller bolde til henholdvis polering og afklaring. Polerelapperne fremstilles af vævet uld, hvorom f.eks. hørlærred spændes. Polerelapperne skal have ca. en hånds størrelse, så de er bekvemme at arbejde med over længere tid. Inden lærredet spændes om lapperne, så skal de vædes med henholdvis politur og sprit. Polerelappen vædes med 50% politur og 50% sprit. Afklaringslappen vædes 100% med sprit. Derefter lægges de til hvile i beholderen (se "Opbevaring af materialer" forneden) i ca. 4 dage.

Opbevaring af materialer:

Politur, sprit og vaselineolie bør opbevares på flasker gerne med en prop i toppen med hul i, der kan lukkes af, så der ikke forekommer fordampning. Hullet bruges til senere påfyldning og genopfyldning af polerelapperne. Polerelapperne (både lappen med politur og lappen med sprit) bør opbevares i et lukket glas med spritvædede lærredsstykker i bunden, så de ikke tørre ud. Det er meget vigtigt, at lapperne aldrig får lov at hvile andre steder end i glasset, da det ødelægger lappens opnåede egenskaber. Tommelfingerreglen er, at hvis lapperne ikke er i brug, så skal de i glasset.

Forberedelse til poleringen

Rens først møblet i sprit. Hvis møblet ikke skal ompoleres, men der blot er tale om en reparation af en eksisterende polering, så rens møblet i 50% sprit og 50% vand.

Grundpolering: Undgå helt at slibe møblet med sandpapir eller andre mere forfærdelige apparater. Brug istedet en godt våd polerelap til at fylde små ujævnheder og huller ud, hvorefter møblet skal hvile i min. 1 uges tid, hvorefter den egentlige polering kan påbegyndes.

Processen for møbelpolering

Generelt skal polerelappen arbejdes igang. Jo længere lappen har været i brug desto bedre bliver den. Polerelappen skal altid befinde sig et sted mellem våd og tør. På den måde lader man politurlagene suge polituren til sig i det rette "mætningstempo". Du har opnået den perfekte blanding og polerelap, når der følger en let grå tåge efter polerelappen, som hurtig forsvinder igen. Selve polerefladen på lappen skal være tør.

1. polering
Igen anvendes polerelappen med en blanding af 50% politur og 50% sprit - husk at væsken skal påfyldes uldstykket IKKE lærredet udenom. Afslib nænsomt fladen fra grundpoleringen med sandpapir korn 200+. Hæld et par dråber vaselineolie uden på polerelappen og påbegynd poleringen. Jævnligt hældes endnu et par dråber vaselineolie på. Vaselineolie bevirker, at polerelappen ikke "brænder fast" og ødelægger det tidligere lag. Det er meget vigtigt, at polerelappen hele tiden er i bevægelse, da det i modsat fald destruere det tidligere lak lag. Påfyld mixturen af politur og sprit 2-3 gange, hvorefter møblet sættes til side i omtrent 14 dage.

2. polering
Denne polering har til formål at opbygge endnu flere lag lak. Slib atter overfladen nænsomt. Til 2. poleringen hældes der 70% politur og 30% sprit i polerelappen. Vaselineolie skal også fortsat tilsættes. Gentag de samme skridt som i 1. poleringen. Stil atter møblet til side i 2-3 uger.

3. polering
Denne polering har til formål nænsomt at fjerne store dele af vaselineolien, hvilket skaber den blanke overflade. Blandingsforholdet i polerelappen skal nu være 30% politur og 70% sprit. Den sidste påfyldning skal udelukkende bestå af sprit. I denne fase anvendes naturligvis ikke længere vaselineolie, da det netop er vaselineolien, der forsøges fjernet. Lad møblet hvile i ca. 3 uger.

Afklaring
Afklaringen har til formål at fjerne de sidste rester af vaselineolie så poleringsfladen kommer til at fremstå helt spejlblank. Til afklaringspoleringen anvendes afklaringslappen, der kun indeholder sprit. Undervejs i afklaringen bliver det nødvendigt at dreje lærredet på afklaringslappen, da vaselineolien sætter sig på lappen. De sidste strøg med afklaringslappen bør være ret tøre indtil møblet er blankt.

Reparation af poleringer

Falmet polering:
En falmet polering opstår, når det naturlige fedtstof i polituren er udtørret. Oftest kan det afhjælpes med en blanding af 50% mineralsk terpentin og 50% vaselineolie. Dog kan det blive nødvendigt med en ompolering.

Aftryk i poleringen:
Hvis der er aftryk i poleringen, som ikke er særligt dybe, men dog uskønne, så slib let i overfladen med sandpapir korn 200+. Derefter foretages en 3. polering samt en let afklaring.

Mærker og rander:
Hvis der er afsat dybe mærker eller rander i overfladen, så kan der med fordel anvendes oxalsyre og en let slibning. Derefter skal der evt. foretages en reperation eller ligefrem en ompolering af møblet.

Vidste du det om shellak?

Shellak er både et naturprodukt og et industriprodukt, der stammer fra en indisk bladlus, som udskiller en harpiks, når den søger væske i mælkesaftførende træer. Harpisken renses og forarbejdes industrielt, hvorefter de hårde shellak flager fremstilles. Shellak bruges ikke bare til møbelpolering men også til at få æbler til at se skinnende og indbydende ud!