Online auktioner

Dette er ment som en generel guide til online auktioner. Der findes online auktioner, hvor der købes og sælges alt mellem himmel og jord lige fra landbrugsmaskiner til finere kunst. Den måde man sælger og køber på, er ofte nogenlunde ens, selvom der altid er stor forskel på salærer m.v.

En online auktion har som regel et katalog eller register over varer, der er sat til salg. Vælger man at se nærmere på en bestemt vare, så er der tit en kort beskrivelse af varen samt et foto. Det er i den forbindelse særdeles vigtigt at vide, om auktionshuset, der driver hjemmesiden, har sine egne valuarer (eksperter, der vurdere genstande med henblik på at fastslå genstandens type, produktionsår, stil og eventuel forventet markedsværdi). En valuar er en stor hjælp for køberne, fordi han/hun har efterset en ting, så køber forhåbentlig byder på det, som han/hun tror, er den eller hin genstand. Det sker naturligvis, at selv en valuar bliver snydt af de særdeles gode forfalskninger. Hvis en online auktion ikke har tilknyttet valuarer, så er beskrivelsen af genstanden gjort af sælger, hvilket indebærer en vis risiko, fordi sælger bevidst eller ubevidst kan tage fejl angående en genstands ægthed eller art. Dette forhold er ikke bare en risiko for køber, for det har også sine fordele, at genstandene ikke er vurderet af en ekspert: På den måde kan man nemlig være heldig at erhverve sig en ting, der er meget mere værd, end det sælger ved af.

At byde på online auktioner

Måden man byder på en online auktion er som regel via et maksimum bud. Et maksimum bud er den højeste pris, som du ønsker at betale for pågældende genstand. Det betyder ikke, at maksimum buddet bliver lig det vindende bud. Maksimum buddet aktiveres først, når en anden køber vil byde samme beløb, som svarer til dit maksimum bud. Hvis en anden køber byder over dit maksimum bud, ja, så taber du selv sagt auktionen. Hvis de andre købere byder under dit maksimum bud eller lig buddet, så vinder du auktionen. Er alle bud på auktionen underbud i forhold til dit bud, så bliver dit vinderbud lige over næsthøjeste bud. Buddene er som regel inddelt i 1'er, 10'er, 100'er eller 1000'er alt afhængig af, hvor højt det øjeblikkelige vinderbud er.

Kurtage og salærer

Auktionshuset skal altid have et beløb for handlen. Auktionshuse med valuarer tager naturligvis et langt højere salær (gerne 20-25 %) end online auktioner uden valuarer. Da disse kurtage-priser er helt individuelle fra auktion til auktion, kan det kun anbefales at læse betingelserne for køb og salg nøje. Nogle vælger at sælger og køber betaler stort set lige meget af salæret, andre online auktioner lader enten sælger eller køber betale for handlen.