Netauktioner

I de senere år er de danske netauktioner blevet flere og langt mere besøgt, end det hidtil har været tilfældet. Flere af de traditionelle auktionshuse er ligeledes at finde på internettet nu. Nogle netauktioner har mange gode interaktive muligheder for at se close-ups af genstande til salg, byde på varerne osv. Andre auktionshuse nøjes med at lægge deres katalog online, så de faste kunder kan se, hvilke varer der kommer under hammeren ved næstkommende auktion. Ud over de traditionelle auktionshuse, ser man også nogle nye danske netauktioner, som ikke førhen har været auktionshuse.

Der findes en del ældre auktionshuse både i København og i provinsen. Her er der kun plads til at nævne nogle af de markante danske auktionshuse, der tilbyder online auktioner.

Bruun Rasmussen Kunstauktioner

Netauktioner

Bruun Rasmussen Kunstauktioner er et foretagende med mere end 50 år på bagen. Firmaet har kontorer i Bredgade og på Havnen i København samt i Vejle og i Århus. Derudover er Bruun Rasmussens Kunstauktioner et internationalt navn med repræsentanter i USA, Frankrig og Spanien. Bruun Rasmussen online auktion tilbyder dels netauktioner men også traditionelle hammerslagsauktioner. Sidstnævnte kan man indlægge et såkaldt kommisionsbud på, der i princippet fungerer, som et maxbud indsendt til auktionshuset inden auktionen finder sted. Bruun Rasmussen tiltrækker i særlig grad varer i den høje ende af prisskalaen, hvorfor man stort set altid kan se mange sublime og originale møbler, kunstværker og meget mere. Sælger betaler et såkaldt indskrivningsgebyr på 100,-kr samt 16 % af hammerslagsprisen. Køber betaler 25 % salær af hammerslagsprisen. En særlig smart funktion på Bruun Rasmussens online auktion er en zoom-funktion på fotos taget af varerne: Det muliggør en rimelig vurdering af effekternes stand m.v.

Lauritz.com netauktion

Oprindeligt Lauritz Christensens Auktioner. Auktionshuset blev grundlagt i København i 1885. Det blev drevet af familien frem til 1998, hvor Bengt Sundstrøm købte firmaet. Allerede året efter afholdtes den første netauktion under det nye navn Lauritz.com. En vigtig beslutning var taget, nemlig den at auktionshuset udelukkende skulle være en netauktion, hvilket tiden har vist, var et strategisk klogt træk af den nye ejer. I dag er Lauritz.com etableret i Danmark, Sverige, Norge og Tyskland og omsatte for DKR. 363 mill. i 2004. Auktionsformen er ganske simpel: Man byder på en varer, som ved almindelige auktioner. Man kan også foretage et maxbud, således at man automatisk overbyder andre, der ikke har budt mere end ens maxbud. Auktionerne varer 7 dage. Sælgere kan indlevere varer på adskillige adresser i Nordeuropa og med få undtagelser vurderes varerne af en professionel valuar. Sælger betaler 10 % af hammerslagsprisen dog minimum 250,-kr. Køber betaler 20 % salær samt hammerslagsgebyr på 25,-kr

Gauguin Auktionshuset

Gauguin Auktionshuset er en af de nyere netaktioner i Danmark, der forsøger at udfordre de etablerede online auktioner og traditionelle auktionshuse med lavere udgifter for sælger. Sælger betaler 250,-kr for vurdering og præsentation, og køber betaler 25 % af hammerslagsprisen. Gauguin betegner sig selv som en online auktion for finere indbo og effekter. Gauguin er vokset kraftigt på kort tid, ikke mindst pga. af de lave omkostninger for sælger. Man byder på Gauguin på samme vis som mange af de øvrige auktioner altså med et maxbud.

QXL.dk netauktioner

QXL.dk minder meget om det amerikanske Ebay. Det er udelukkende online auktioner inden for stort set alle tænkelige varegrupper. Der er ingen vurdering af effekterne, så megen handel skal gøres på købers mavefornemmelse. Dette forhold har dog den positive side, at køber intet salær betaler. Sælger betaler et symbolsk oprettelsesgebyr samt et såkaldt successalær på mellem 2-6 % afhængig af hammerslagsprisen. Når salæret er så lavt, så ser man samtidig en masse mindre ting til salg, som det aldrig kan betale sig at indlevere til en af de mere etablerede auktioner, fordi mindstesalæret som regel æder hele gevinsten op. Alt i alt er netauktioner uden valuar lidt risikobetonet, hvis det drejer som om værdifulde genstande, da man er meget udleveret til sælgers korrekte oplysninger. På den anden side kan man også gøre nogle rigtige gode køb, hvis man ved mere end sælger (og de andre brugere) om specifikke effekters værdi.