Kongeligt Porcelæn - Den Kongelige Porcelænsfabrik - Royal Copenhagen

Den Kongelige Porcelænsfabrik blev grundlag i 1775 uden det royale navn, som først kom til i 1779. I den første tid blev megen kreativitet hentet udefra i form af efterligning og endda kopiering af især Meissen-mønstre det gælder f.eks. for det musselmalede stel. I 1788 færdiggjorde Den Kongelige Porcelænsfabrik de første dele af det senere enorme og vidt berømte stel Flora Danica. Stellets motiv tog udgangspunkt i bogen af samme navn, og hver platte blev prydet med disse blomster samt deres latinske betegnelse. Flora Danica står den dag i dag, som ikke blot den mest imponerende produktion af kongelig porcelæn, men som en af verdens bedste frembringelser inden for porcelæn. Hver del i stellet opnår da også uhyrlige priser, og samlere af Flora Danica-stellet må vitterligt være økonomisk velpolstrede for at opnå et præsentabelt service-sæt.

Kongeligt porcelæn er blevet fremstillet som andet end bare service. Også de kongelige porcelæns-figurer er blevet yndede samlerobjekter samt vaser, bowler og meget andet. Det gik dog ikke bedre for porcelænsfabrikken end den i 1868 kom på private hænder for senere i 1882 at blive opkøbt af fajancefabrikken Aluminia. Man bevarede navnet, og i 1885 blev fabrikken for alvor konkurrencedygtig på det internationale marked med ansættelsen af den kreative leder Arnold Krog. Den kongelige Porcelænsfabrik opnåede anerkendelse med en ny underglasur-teknik kombineret med en sværmen for det romantiske og naturprægede samt en stærk japansk inspiration.

Kongeligt porcelæn kan kendes på de tre bølger, der som regel er præget under gentanden. Derudover er brugt kongekrone evt. med navnet præget i en cirkel. Fra 1935 har Royal Copenhagen anvendt cirkel-skrift, der indeholder navnet Royal Copenhagen Denmark. Det specifikke år bestemmes ud fra et sindrigt system, hvor bestemte bogstaver har en streg over eller under sig. I 1972 opkøbtes Georg Jensen og i 1985 fusionerede Royal Copenhagen med Holmegaard glasfabrik. I 1987 kom Bing og Grøndahl med. I dag er Royal Copenhagen en del af Royal Skandinavia, som også tæller de to svenske fabrikker Costa Boda og Orrefors.