Hovedvandsæg

Hovedvandsæg er en sjov antikvitet, der stadig kan købes af de fleste. De blev oprindeligt brugt som en slags mobil parfume holder for 1600-tallets damer, der ikke så tit fik et regulært bad! Væsken i ægget var ofte salmiak-spiritus eller en anden form for kraftig duftevand, som en lille svamp blev dyppet i, hvorefter damen kunne duppe hals, hænder og hoved i væsken. Hovedvandsæg er ofte flot udformet i sølv, og de følger som hovedregel tidens designtrends meget nøjagtigt.

Hovedvandsæggenes kendetegn

Barokke hovedvandsæg er gerne vaseformede eller hjerteformede med en krone på toppen. Hjerteformen bevares langt op i tiden, så ofte skal man se efter mesterstempler eller andre designmæssige forskelle for at kunne datere ægget præcist. I rokokoen bliver hovedvandsæg knækkede i formen med rig ornamentik. Topfiguren kan forsvinde helt eller blive erstattet af f.eks. en fugl eller småbørn. Rokoko hovedvandsæg er forholdsvis lette at genkende på designet. Louis XVI hovedvandsæg bliver urneformet med låg eller man holder sig til det hjerteformede hovedvandsæg. Udsmykningen er blomsterrænker, løver og gerne småbørn eller en blomst som topfigur. Materialet bliver i denne periode ofte forgyldt sølv. De såkaldte Tønderæg i empirestil bliver udformet med fluser (små glasstykker), som det indimellem var en konkurrence at få flest af. Tønderæg er gerne pokalformet, hvor de københavnske hovedvandsæg (Amageræg) forbliver hjerteformede.

Priser

Hovedvandsæg kan erhverves for en rimelig pris i dag. Et rokoko hovedvandsæg kan fåes fra ca. 4.000-,kr. Er man ligeglad med mesterstemplet, så kan hovedvandsæg som regel erhverves for helt ned til 1.000,-kr. Rigtig flotte arbejder belønnes dog fortsat prismæssigt, så f.eks. et Louis XVI nemt kan løbe op i 15.000-25.000,-kr. Sent i 1800-tallet gik mange over til de mere praktiske duftskrin, som ofte er små æsker af sølv med indvendig forgyldning. Disse kan erhverves for ca. 2.000-3.000,-kr.