Gamle lightere

Lightere hører til de samleobjekter, der er forholdsvis billige at erhverve sig. Lægfolk anser generelt en lighter, der ikke kan tænde, for værdiløs, og ofte er de villige til at skille sig af med genstanden for en slik. Hvis defekten kun består i manglende sten eller gas, så har samleren sandsynligvis gjort et røverkøb!

De lightere, som oplever størst interesse, er naturligvis guldlightere og sølvlightere. Chancerne for at gøre en god handel er dog mindre her, fordi de fleste mennesker udmærket kan se forskel på stål og sølv f.eks. ved at finde stempler på lighteren. Udvalget af sølvlightere og guldlightere er også begrænset, da der tit er tale om specialfremstilling til et mindre publikum. Derimod er de massefremstillede lightere som Ronson og Zippo langt nemmere at få fat på, og de kan undertiden være gode penge værd.

Ronson lightere

Ronson havde sin storhedstid i 50'erne med den velkendte Varaflame lighter. Men firmaet bag succesen blev allerede startet tilbage i 1886ronsoni New York under navnet Art metal Works. I 1910 opnåede Ronson sit første patent på lommelighteren Pocket Lighter. Allerede tre år senere i 1913 tog firmaet patent på Wonderliter, en lommelighter, der kunne fastholde en flamme. Året efter tog Ronson endnu et afgørende patent nemlig på brændstof til at fastholde flammen! Det kan lyde mærkeligt for nutidens mennesker, at man kunne tage patent på så basale ting, men al ting starter jo et sted, og disse patenter var centrale for Ronsons senere succes. I 1928 blev Ronson børsnoteret i New York samtidig med opnåelse af et patent for den første automatiske lighter den såkaldte Banjo-lighter.

Først i 1954 introducerede Ronson den mest berømte af deres lightere nemlig Varaflame. Det er denne lighter som de fleste kender til, og der findes millioner af dem verden over. Varaflame kan fås i mange varianter, den mest populære er uden tvivl Premier Varaflame. Den ses med guld-V'er, stjerner, med en blank flade til navnetræk og meget andet. Den er ligeledes blev lavet i en tyndere udgave til damerne samt blevet indbygget i bordlightere i forskelligt materiale. En Ronson bordlighter i sølv var bestemt en klædelig og præsentabel gave til direktørens runde fødselsdag eller jubiluæm.

Ronson lightere ses både som gaslightere og benzinlightere, hvoraf den førstnævnte er den mest kendte. En benzinlighter til en rimelig pris har derimod altid været en anden amerikansk producents varemærke nemlig Zippo...

Zippo lightere

Zippo lighterens historie starter under depression i USA i 1932. Mr. Zippo alias George G. Blaisdell ville fabrikere en lighter, der kort og godt virkede, og samtidig havde et acceptabelt design, der ikke måtte forøge prisen på lighteren: Det var depression og folk var sparsomme. Efter en kort udviklingsperiode, hvor en tidligere Østrigsk lighter blev omformet til at ligne den Zippo-variant, de fleste kender i dag, fik firmaet solgt ca. fire snese af den nye lighter. Denne type Zippo lighter blev forkortet en anelse, men den berømte stormkappe, der sikrer ild under alle vejrforhold, var den samme.

Blaisdell fandt da på en genial markedsføringsstrategi. Med Zippo-lighteren skulle følge en garanti på livstid! Når en Zippo-lighter havde været til reparation blev den returneret til ejeren per post (Zippo betalte portoen) med ordene "Vi takker for at måtte servicere Deres lighter". Zippo er senere blevet forbundet med de amerikanske soldater i Vietnam, hvor Zippo-lighterens lidt rå udseende har passet godt ind i de utallige film om soldaternes benhårde krigsliv. Zippo-lightere fra denne periode med diverse uhyggelige inskriptioner er særligt skattede blandt samlere, vel nok fordi man mærker historiens skræmmende vingesus heri.