Antikke møbler

Møbler, der er antikke, findes i alle afskygninger, og man skal være opmærksom på de mange senere kopier af antikke møbler, der bør forringe prisen på de enkelte møbler, selvom de naturligvis sagtens kan være udført med stor elegance og kyndig omhu. Antikke møbler fra middelalderen ses uhyre sjældent, og renæssance-møbler ses kun indimellem og da gerne prissat meget højt, hvis det drejer sig om slotsklenodier eller lignende. Det er muligt at opdrive f.eks. kister fra renæssancen, men de senere barokke smedejernskister (gerne pengekister) synes at have en del mere charme, selvom sådanne vurderinger må bero på smag og behag. Renæssancen byder også på stole og borde. Bordpladerne er dog ofte repareret senere, da de i tidens løb har været udsat for en hård behandling - tallerkener var ikke udbredte, så man spiste direkte fra bordet evt. fra en tallerken af brød (som blev spist til sidst søbet ind i de forudgående retter!). Møbler fra renæssance er som sagt sjældne, men da de dog ses indimellem er de hermed berørt overfladisk inden vi tager hul på de mere almindelige antikke møbler.

Antikke møbler fra barokken

Barokke møbler er ikke noget man ser hver dag på antik-auktion. Barokken betegner en lang epoke på ca. 200 år fra omkring 1550-1750. Antikke møbler fra den tidlige barok er langt sjældnere end dem fra senbarokken, hvor stilen langsomt glider over i rokoko. Antallet af originale barokke stole, borde, vitriner osv. i handel, er dog noget begrænset; dels fordi få ønsker at skille sig af med de fine genstande dels fordi de bedste barokke stykker kun blev lavet i et fåtal til adel, hof samt politiske og religiøse ledere. Det er ofte spiseborde og spisebordsstole, der ses på auktion.

Antikke møbler fra Rokokoen

Rokokoen er den 50-årige periode, der strækker sig fra ca. 1720-1770. Antikke møbler fra denne periode kommer tit i handlen i form af spejle, kommoder, konsoler, stole og borde. De gode stykker er uhyre kostbare f.eks. er et veludført og velholdt rokoko-spejl ikke let at erhverve for under 80.000,-kr. Har man ikke råd til at erhverve sig disse pragtstykker, så er der råd at få. Både i nyrokokoen og selv i 1900-tallet er der blevet produceret kvalitetsmøbler, som kan være ligeså imponerende af udseende som de originale ting, men til en helt anden pris forstås.

Nyklassicistiske møbler

Perioden fra sidst i 1700-tallet og frem til 1850 er dybt inspireret af antikken. Den første del af perioden falder i mellem 1760-1800 og kendes også under betegnelserne Louis XVI-stil og Gustaviansk stil. Derefter selvudnævnes Napoleon til kejser af Frankrig, og den såkaldte Empire begynder (også kaldet Kejser-klassicisme). Regency kaldes perioden fra ca. 1800-1850: også den har tydelige elementer fra antikken. Senempiren klades undertiden Biedermeyer eller i Danmark for Christian VIII-stil. I den lange periode kommer der også andre ikke-klassiske strømninger ind f.eks. bliver gotisk stil højeste mode i Biedermeier-tiden. Møbler fra Louis VI-tiden er meget eftertragtede, men priserne behøver ikke være svimlende høje, selvom det naturligvis heller ikke er nogen billig fornøjelse. De antikke møbler fra den tidlige nyklassicistiske periode er gerne forgyldte og/eller hvidmalet (gælder især gustaviansk stil). Under Napoleon bliver møblerne meget bombastiske gerne med store ørne o.l. I senempirien bliver møblerne meget mørke gerne udført i mahogni eller nøddetræ og med såkaldt intarsia (indlagt træ). Der er produceret rigtig mange antikke møbler fra denne periode, så de ses hyppigt på auktioner, og er bestemt endnu til at købe for de fleste.