Danskerne ynder at gå på auktion, faktisk så meget at der er tale om en slags nationalsport. Tidligere fandt man auktioner i sit lokalområde, og det var stort set den eneste mulighed, som man havde. Som begreb har auktion har vel altid været omgærdet af lidt snopperi, især hvis vi taler om auktioner for møbler og andet indbo. Kræmmermarkeder og loppemarkeder opfattes den dag i dag, som hestehandlernes paradis, hvor der er plads til god hygge, en sladder og en masse ragelse.

Mange former for auktion

auktionDer findes et væld af auktionsformer. De kan handle om biler, både, huse og populær er møbelauktioner og andet indbo. Med internettet er der tilmed kommet mange flere auktioner til, og de gamle auktionshuse har mødt stærk konkurrence. Nogle auktionshuse har dog forstået at indrette sig på de nye tider, og tjener gode penge på deres netauktion. Derfor bør der siges et par ord om netauktioner.

Netauktioner til gavn for os andre

Efterhånden er danskerne blevet mere og mere trygge ved at handle over nettet, og denne tendens har også slået igennem, når vi taler om auktion på nettet. Hver eneste dag omsættes der for millioner af kroner på danske netauktioner, og selvfølgelig endnu mere, hvis vi tager de udenlandske auktioner med, hvoraf f.eks. Ebay er vældig populær. Sikkerheden daler dog noget angående de udenlandske auktioner: Ikke så meget fordi det er farligere at overføre penge osv., men rettere fordi der foregår en del fusk f.eks. på Ebay. Der er en del danskere, som har betalt for varer, som de aldrig har set noget til: Og hvad stiller man så op? Heldigvis har de fleste auktioner på nettet indført et rating-system, så køberne kan se andre køberes vurdering af sælgernes service og seriøsitet.

Auktion i dagens Danmark

Med de mange nye auktioner, der er blomstret op i de senere år, bliver udvalget bedre og bedre, og priserne presses også begge veje. Dels opnår man tit bedre priser på sin auktion, fordi mange flere har adgang til at se de varer, der bortauktioneres, dels øges konkurrencen blandt auktionsfirmaerne, så priserne på salær falder. Det er dog fortsat temmelig mange procent i salær, som forlanges af de gamle auktionshuse. På sin vis er det naturligvis i orden, at de skal have et højere salær end en auktion, hvor der ingen valuar er (en valuar er den sagkyndige som vurderer en genstands værdi osv.), men flere og flere vælger at sætte auktionsgenstande til salg på en auktion uden valuar.